Class Page

Foto15-066

Zdravstveni fitness

U suštini osnovno držanje – postura je nasljedna ali se može modificirati vanjskim utjecajem(vježbanjem). Držanje tijela je usko povezano s pitanjem težišta, težišnice te uporišta tijela koje se nalazi u zdjelici čineći temelj statičke i dinamičke ravnoteže tijela. Na održavanje ravnoteže utječe gravitacija i težina tijela kojem je mišićno-koštano-zglobni sustav konstantno izložen.

Za pravilno držanje bitan je uravnotežen razvoj snage i fleksibilnosti u svakom mišiću. Promjene na posturi su posljedica atrofiranih mišića ili pak hipertoniziranih i zgrčenih mišića što direktno se veže na koštano-zglobno-mišićne segmente tijela.Ta neravnoteža u tonusu mišića rezultira nesrazmjerom u sili povlačenja oko zglobova i tako tijelo izbacuje iz ravnoteže tj težišta – te se tada dešavaju ozljede.

Mnogi treniraju u teretani, na određenim fitness programima koji se nude u različitim centrima, nažalost nisu svi programi za široke mase ima i onih kojima je potreban maksimalna pažnja zbog neke ozljede ili problema s kojim se nose u svakodnevnom životu. Bolovi u leđima (vratni, torakalni ili lumbalni dio leđa ), koljenima, ramenu ili vratu su samo mala masa problema s kojim se netko može suočavati u svakodnevnim obavezama. Dijagnoze poput skolioze, kifoze ili lordoze su samo dio problema s kojim možete normalno živjeti bez bolova, s ciljanom terapijom i ciljanim vježbama.

 

Napisala Tanja Rebrača

Grupni program

09:00 - 10:00

Andrea Rukavina