Class Page

12049387_544224425731644_6082144212054701400_n  2

Yoga

Današnji ritam i tempo življenja nisu čovjeku prirodni i štete nam na toliko različitih razina da bi nabrajanje moglo potrajati. Stoga, kako bi se nosili sa izazovima i svakodnevnim stresom te očuvali zdravlje duha, uma i tijela nužno je razviti svijest o važnosti odvajanja vremena za sebe. Joga je drevna duhovna disciplina stara tisućama godina(zapisana je otprilike prije 5tisuća godina) kroz čije elemente praktično učimo živjeti svjesno, kontroliranih osjetila i sretno u ovom materijalnom svijetu. Joga znači „ujediniti“. No, ujediniti što? –  Ujediniti duh sa umom i tijelom, ujediniti sve segmente našeg bića i života u jednu funkcionalnu cjelinu korisnu sebi i svijetu oko sebe.

U lijepom, novom i ugodno uređenom ambijentu našeg Studia naći ce te oazu upravo za to. Ovdje podučavamo i vježbamo tradicionalnu Hatha Raja praksu 8udova(ashtanga : ashta-8;anga-ud) inspiriranu učenjima živućeg Majstora Yoge Sri Dharma Mittrae i Kundalini yogom Yogija Bhajana. Kako bi izbjegli nerazumijevanje tradicionalnih naziva praktično ćemo se izraziti.

Dakle, u Studiu podučavamo izvornu praksu u nastojanju da prikažemo jogu onakvom kakva ona jest, sa svim njenim elementima jer je upravo takva namijenjena ljudima kako bi ostvarili svoj potpuni potencijal. U tim okvirima na našim satovim podučavamo o prani(životna energija) i energetskoj anatomiji( znanje o Čakrama),  kako pravilno disati(pranayama),  izvodimo razne asane( prevod: ugodan i stabilan položaj tijela kojima se stimulira endokrini sustav), učimo o utjecaju mantre na um. Zatim, što su mudre(položaji ruku i tijela kojima se tkd stimulira rad endokrinog sustava i energetskih centara) i kako ih koristimo, bhande(tzv“ jogički lokot“ kada zadržavanjem daha stimuliramo unutarnje procese iscijeljena pranom) te krye (pročišćavanjuce akcije) kojima se  pročišćavamo i na fizičkom i na suptilnim nivoima našeg postojanja. To je dio koji ćemo praktično podučavati i obuhvaća HATHA(Ha- sunce, Tha- mjesec-dvije energije iz kojih je nastalo ljudsko biće i sva materijalna kreacija) praksu koja je u osnovi postizanje ravnoteže energetskih tokova u nama i  nužna za Raja dio koji se odnosi na ovladavanje Umom. Raja na sanskritu znači Kralj, a kralj je svatko tko ovlada umom i osjetilima.

Kako bi krenuli tim putem važno je prvo razviti svijest o sepstvu, o univerzalnim etičkim i moralnim normama( Yame i Niyame) te povući pažnju s vanjskog na unutarnje, razviti svijest o vlastitoj psihologiji i upoznati Um kakav jest -sastavljen od misli, emocija i fokusa(želja).  Sve to radimo kako bi se pripremili za stanje meditacije u kojem dolazi do samorelizacije (samadhi-super stanje svijesti). Ovo je veliko znanje koje se proučava i integrira u život godinama te je nemoguće sve proći unutar jednog klasičnog yoga sata(1.15min). No, želja nam je barem kroz naše satove dotaknuti te horizonte i približiti naše polaznike beskrajnom obilju unutarnjih svjetova koji čuče u svakom od nas i čekaju da budu otkriveni. Unutar programa Studio joge bavimo se svim tim u želji i nadi da Vam služimo da se opustite i posvetite sebi na jednoj zdravoj i integralnoj razini kako bi svi skupa živjeli sretnije i svjesnije živote. Program imamo u raznim  terminama,  a satove je moguće pohađati i individualno.

Grupe su malene(do 8polaznika) kako bi Vam se mogli potpuno posvetiti i pružili Vam pravo iskustvo jogičke prakse. Sami satovi koncipirani su tako da ih mogu pratiti potpuni početnici i napredniji vježbači, jer se sve asane(fizički položaji i njihovi sljedovi)  pokazuju u varijacijama od početničkih do naprednih te se sve što izvodimo objašnjava radi što boljeg razumijevanja. Svaki sat se završava dubokom relaksacijom kako bi se proces yoge koji smo potaknuli vježbanjem fizičkih vježbi, kontrolom daha, pažnje i uma dobio priliku realizirati do kraja. U yoga filozofiji opuštanje je ključno i može se slobodno reći da bez njega nema yoge. Vođeni tom idejom i potaknuti stresnom stvarnosti u kojoj svatko od nas živi i djeluje uveli smo i posebne satove Yoga Nidre (jogičko spavanje) u kojem cijeli sat posvećujemo vođenoj relaksaciji kako bi se potpuno odmorili od vanjskih utjecaja i iscijelili na svim razinama od stresne svakodnevnice u toploj atmosferi našeg studija, s prilagođenom glazbom, svjećicama, toplim dekicama i biljnim toplim napitkom nakraju sata.

Za sve željnje više znanja o tehnikama disanja, asana, pravilnoj prehrani, joga filozofiji, meditaciji, zvučnim kupkama, itd..moći ćete saznati na nekoj od naših radionica koje pripremamo za novu sezonu, a obavijesti biti će objavljene na našim stranicama ili ih po želji možete primati na emejl adresu.

Novost je da ćemo za sve one koji žele iskusiti i saznati i više o ovoj predivnoj drevnoj disciplini održavati poseban program jednom u razdoblju od mjesec i pol dana u kojem će te imati priliku iskusiti 3 sata cjelovite Hatha Raja prakse pod nazivom Shakti Sanchar(shakti- kundalini životna energija iz koje je sva kreacija potekla, koja sve prožima ; sanchar- buđenje). Praksa će također biti prilagođena svima, a sastojati će se od 24pozdrava suncu, 8glavnih asana s naglaskom na zadržavanje od 3-5min. Sadržavati će i mantre, pranayame, bandhe, mudre, krye, vođenu relaksaciju, meditaciju te će se pričati malo više no što stignemo na običnom satu o yoga etici(yamama i niyamam) i joga filozofiji.

Nadamo se da će te u našem programu pronaći nešto za sebe i krenuti sa nama na neopisivi i inspirativni put yoge. Naš poziv je služiti Vam da pronađete svjesnijeg, sretnijeg i zdravijeg sebe. Vidimo se u Studiu…Namaste!


 

na upit

16:30 - 18:00

Andrea Rukavina